Staven
Standaard worden onze zeefbanden uitgevoerd met staven van verenstaal, klasse C (DIN 17228). Wij kunnen de staven echter ook maken van speciaalstaal (verenstaal, klasse super C), gehard boriumstaal, roestvrij staal 304 of 316 of met glasvezel versterkt kunststof. In overleg kunnen wij echter ook andere materialen toepassen, zodat de uiteindelijke zeefband precies past bij uw wensen.

Zonder gebruik te maken van staafbekleding kunnen wij doorvalruimtes creëren tot een minimum van 5mm. Met gebruikmaking van staafbekleding kunnen wij een doorvalruimte van 2mm realiseren.


GA
 gatafstand
SM
 stokmaat

Stokmaat
Voor het bepalen van de juiste breedte van de zeefband is het belangrijk, dat klinkstaven de juiste stokmaat hebben. De stokmaat is de afstand tussen de beide buitenste klinkgaten, H.O.H. gemeten. Bij evt. bestelling van losse klinkstaven
is het ook belangrijk de stokmaat te vermelden, alsmede de gatafstand aan de uiteinden van de klinkstaaf. Zonder nadere vermelding is de afstand tussen de beide gaten aan de uiteinden 20mm, bij trekriembreedte 50mm. Bij trekriembreedtes 60mm of meer is dit 32mm. Op verzoek kan hiervan worden afgeweken. De gatafstanden kunnen dan respectievelijk 24 en 30mm worden.

Standaard klinkstaven zijn verkrijgbaar in de diameters 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 en 15mm.

Om de meeneemcapaciteit van een zeefband te vergroten kunnen de klinkstaven worden voorzien van een verzet. Dit verzet kan in verschillende hoogtes worden uitgevoerd, zowel naar boven als naar beneden. (Een veel voorkomende uitvoering is 2 staven “down”, gevolgd door 1 rechte staaf).

Klinkstaven kunnen, ter bescherming van het produkt of ter verkleining van de doorvalruimte, worden bekleed. 

Staalsoorten
Voor toepassing in zeer zware omstandigheden, b.v. in stenenrooiers, maken wij de staven van extra sterk materiaal. Hiervoor gebruiken wij speciaalstaal (verenstaal, super C) of gehard boriumstaal.

Speciaalstaal is harder en taaier dan verenstaal klasse C. Verder heeft dit staal alle eigenschappen van “gewoon” verenstaal. Speciaalstaal is leverbaar in de diameters 10, 11 en 12mm.

Gehard boriumstaal is weer harder en taaier dan speciaalstaal. Boriumstaal heeft als groot voordeel, dat het heel geschikt is om aan te lassen. Na het lassen moet het materiaal worden gehard (men kan dus niet aan een
bestaande band gaan lassen). Boriumstaal is verkrijgbaar in 10, 11, 12 en 13mm.

Voor toepassing in water, wordt veel gebruik gemaakt van RVS. Alle metalen onderdelen van een zeefband worden dan hiermee uitgevoerd. De staven en het bevestigingsmateriaal zijn dan van RVS 304. De staven kunnen naar wens ook van RVS 316 worden gemaakt. Het bevestigingsmateriaal blijft dan echter van RVS 304. De evt. bevestiging op de middenriem kan bij RVS staven alleen d.m.v. middenbeugels. RVS staven zijn verkrijgbaar in 6, 8, 10 en 12mm.

Om gewicht te besparen kan soms gebruik worden gemaakt van kunststof staven. Dit kunststof is met glasvezels versterkt, zodat toch een hoge trekvastheid wordt verkregen. Een zeefband met kunststofstaven weegt tot ca. 50% van een vergelijkbare zeefband met stalen staven. Een bijkomend voordeel van deze kunststof staven is het feit, dat deze staven niet roesten. Bij een band met deze staven wordt door ons dan ook standaard gebruik gemaakt van RVS bevestigingsmateriaal. Kunststof staven zijn verkrijgbaar
in 6, 8 en 10mm.

 

 

volgende >>