Twinstaven

Bij toepassing voor kleine producten (b.v. bloembollen) wordt veel gebruik gemaakt van twinstaven. Een twinstaaf bestaat uit 2 staven die met buisjes aan elkaar worden geklemd of op een plaatje worden gelast. De feitelijke steek van de zeefband is dan de helft van de riemsteek. wanneer er gebruik wordt gemaakt van bekleding om de staven kan er een doorval worden gerealiseerd tot minimaal 2mm. ook voor twinstaven geldt dat deze standaard gemaakt worden van verenstaal (klasse C). Twinstaven kunnen ook gemaakt worden met RVS- of glasvezelstaven.

Stokmaat

Voor het bepalen van de juiste breedte van de twinstaaf is het belangrijk de juiste stokmaat te hebben. De stokmaat is de afstand tussen de beide buitenste klinkgaten, H.O.H. gemeten. Bij evt. bestelling van losse twinstaven is het belangrijk de stokmaat te vermelden, alsmede de gatafstand aan de uiteinden van de twinstaaf. Zonder nadere vermelding is de afstand tussen de beide gaten aan de uiteinden 20mm, bij trekriembreedte 50mm. Bij trekriembreedtes 60mm of meer is dit 32mm. Op verzoek kan hiervan worden afgeweken. De gatafstanden kunnen dan respectievelijk 24 en 30mm worden.

Soorten twinstaven

Twinstaaf

deze twinstaaf bestaat uit 2 staven die met buisjes aan elkaar worden geklemd.

Gelaste twinstaaf

deze twinstaaf bestaat uit 2 staven die met een plaatje aan elkaar worden gelast.

Middenversteviging

Middenversteviging

Om er voor te zorgen dat de doorval tussen de 2 staven constant blijft kan men er voor kiezen de twinstaaf te voorzien van een middenversteviging. Een middenversteviging wordt vaak toegepast bij staven met een kleine diameter of wanneer de overspanning tussen 2 trekriemen groot is.

Staaf materiaal

Verenstaal

Standaard worden onze twistaven uitgevoerd in verenstaal, klasse C (DIN 17228). Wij kunnen de staven echter ook maken van speciaalstaal (CrSi), roestvast staal 304 of 316 of met glasvezel staven. In overleg kunnen wij echter ook andere materialen toepassen, zodat de uiteindelijke zeefband precies past bij uw wensen.

CrSi

Voor toepassing in zeer zware omstandigheden, b.v. in stenenrooiers, maken wij de staven van extra sterk materiaal. Hiervoor gebruiken wij chroom silicium staal (CrSi). CrSi staal is harder en taaier dan verenstaal klasse C. Verder heeft dit staal alle eigenschappen van “gewoon” verenstaal. CrSi staal is leverbaar in de diameters 8, 9, 10, 11 en 12mm. CrSi staal heeft als groot voordeel, dat het heel geschikt is om aan te lassen.

RVS

Voor toepassing in water, wordt veel gebruik gemaakt van RVS. Alle metalen onderdelen van een zeefband worden dan hiermee uitgevoerd. De staven en het bevestigingsmateriaal zijn dan van RVS 304. De staven kunnen naar wens ook van RVS 316 worden gemaakt. Het bevestigingsmateriaal blijft dan echter van RVS 304.

Glasvezel

Om gewicht te besparen kan soms gebruik worden gemaakt van glasvezel staven. Een zeefband met glasvezelstaven weegt tot ca. 50% minder dan een vergelijkbare zeefband met stalen staven. Een bijkomend voordeel van deze glasvezel staven is het feit, dat deze staven niet roesten. Deze staven zijn verkrijgbaar in 6, 8 en 10mm.